Frygten er større end faren!


* Overskriften hentyder til et af mine foredrag.

Alle kender det...frygten, den der nagende for-nemmelse dybt i maven, i brystkassen, halsen eller hvor du nu måtte have den siddende. Det kan være en konkret frygt som f.eks. en fobi, en bekymring eller me-re udefinerbart, ofte bedre kendt som angst. Alle former for frygt er ubehageli-ge og kan være handlings-lammende ... eller handlings-aktiverende - også kaldet motivation!

Er frygten reel - altså en reel fare - f.eks. en stor, bidsk hund har udset dig som et mellemmåltid, motiveres du til flugt eller kamp. Det ligger dybt i vores instinktive væsen.

Oftest er frygten dog ikke reel, den er et resultat af et tankespind, forestillinger og kalkulationer om hvad der kan gå galt. Eksamensskræk f.eks, der er så vidt vides endnu ingen døde af at dumpe til en eksamen. Frygten for at blive til grin, at blive alene, at falde ned fra andet trin på en stige, er eksempler på en livlig fantasi - en overaktiv forestillingsevne.

Jeg elsker edderkoppe-fobier - ikke bare fordi de er rimeligt lette at afhjælpe - men fordi det rent rationelt ikke giver mening at frygte noget der ikke er større end en tommelfingernegl (i Norden). Ikke desto mindre er det en af de mest almindelige fobier, blandt både børn, mænd og kvinder.

(Som en sidenote, kan det nævnes at psykologen Carl Gustav Jung, mente at frygten for edderkopper, reelt var en frygt for moderens (kvindens) skød. Jeg tror ikke at han kunne forestille sig tidens trimmede trend!)

Hvad værre er: vi har hver især delvist indrettet os for at undgå noget vi frygter. En kvinde hen-vendte sig i foråret vedrørende hendes angst for edderkopper. Hun var flyttet fra sin lejlighed til et lille hus på landet, men overvejede stærkt at flytte tilbage til sin edderkoppe-fri lille lejlighed. Tro mig - om du er bevidst om det eller ej - så har du indrettet dele af dit liv, pga. frygt!

Frygt har rødder, på den måde forstået at der i vores erindring er en (eller flere) reference-oplevelser, der aktiveres automatisk når vi igen står i en situation der ligner den oprindelige. Måske faldt du ned fra andet trin på stigen, da du var 2 år og det gjorde ondt. Men...der var længere ned for en 2-årig, der ikke havde samme koordination som en voksen. Ofte reagerer vi automatisk baseret på erfaringer, der for længst er out-dated.

Det ubevidste har som en af sine primære opgaver at sørge for vores sikkerhed, så er der en gammel grim oplevelse, danner den rammen for lignende situationer fremadrettet. Tag eksemplet med den 2-årige på stigen. Men oplevelsen behøver end ikke at være personligt oplevet, små børn gør som bekendt ikke hvad vi siger, men hvad vi gør. Så hvis mor springer op på bordet og ringer efter Falck, når en smadderkop kravler over gulvet, danner barnet en reference-oplevelse: edderkop-per spiser mødre! Jeg har arbejdet med flere mødre, der fortæller at de spiller tapre, så deres mindre børn ikke får den fejlagtige opfattelse. Men, men, men...børn er intuitive, de mærker at der er noget galt.

Der er mennesker, der fik haj-fobi (i Danmark!!!) efter at have set filmen "Jaws".

Så...der er en reel frygt, som er nyttig. Og en irrationel frygt, der opstår af tankespind og forestillinger. Guf for forsikringsselskaber, der lever af at vi forestiller os alt der kan gå galt, og forsikrer os mod det.

Den irrationelle frygt, er langt mere mangfoldig og fylder langt mere end den reelle frygt. Derfor er frygten større end faren. Netop fordi den irrationelle frygt er resultatet af forestillinger, er Hypnose og NLP gode værktøjer til at håndtere eller eliminere frygt, de benytter begge vores forestillingsevne, til at danne nye reaktioner og mønstre. Jeg påstår ofte at bekymringer er beviset for at mentaltræning virker.

Problemet med at huse frygt, er at det ofte bliver til en "selvopfyldende profeti", herom mere i kommende blogindlæg.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square