Forventningens magt 2


For-VENT-ning. Hvad er en forventning? I selve ordet gemmer sig et andet ord - vent, der antyder at det ikke handler om her-og-nu, men om en fremtidig begiven-hed. Det pudsige ved fremtiden er at den ikke eksisterer…endnu. Og når den gør, er det ikke længere fremtid, men nutid. Fremtidens eksistens er en mental størrelse, den foregår inde i hovedet. Den aktive mentale ingrediens er…(drum-roll) forventninger.

Der er intet vi kan være klippesikre på, uanset hvor meget vi gør for det. Jovist kom-mer der jul og fødselsdage, arbejdsdage, weekender og ferier, og du forventer nok at det er dit tøj der ligger for fodenden når du står op i morgen. Men kan du være sikker? Måske bliver julen afskaffet, du kan håbe at opleve endnu en fødselsdag eller mange, er jobs klippesikre i Danmark? Negative forventninger - eller frygt og bekym-ringer - er en forventning om at noget vil gå galt. Det betyder ikke at det vil, eller ikke kan gå galt, shit happens. Udfordringen er, at når fokus på at det VIL gå galt, øger sandsynligheden for at det går galt. Sådan fungerer fokus; at det du nærer vokser.

Såkaldte selvopfyldende profetier er eksempler på at man ser for sit indre blik at det går galt, får fornemmelsen på forskud, og handler eller ikke handler (handlingslam-melse) for at undgå det værst tænkelige. Det bliver en ond cirkel.

So…what to do?

Se forventningen/frygten lige i øjnene og spørg dig selv: “Er det sandt (en objektiv klippesikker, ufravigelig sandhed)? - eller er det noget jeg tror?”. Hvis det er noget du tror, og det må det være hvis det ikke er her-og-nu, kan du vælge at tro anderledes. Det er ikke nødvendigvis nemt, vi kan have mange ærgerlige erfaringer med i ryg-sækken, men det er en øvelse der er værd at træne.

Oftest handler vi reaktivt på negative forventninger, enten ved at give op (hvilket er noget andet end at give slip), eller ved at handle for at undgå katastrofen. Problemet er at det sjældent bliver tilfredsstillende.

Hypnose (og NLP, Coaching m.fl.) handler grundlæggende om at skabe positive for-ventninger. Tidligere beskrev jeg “opskriften” på en forventning: se frygtelig fremtidig begivenhed og mærk skrækken brede sig. Der kan være varianter, men det er den mest almindelige "opskrift".

I Hypnose og især mentaltræning, benyttes denne opskrift blot med andre ingre-dienser: Se dig selv håndtere en fremtidig begivenhed med bravur (hvorfor ville du andet?) og mærk selvtilliden sprede sig som ringe i vandet.

Resultatet er oftest en større ro og mere effektive handlemønstre.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square